Збалансоване харчування у стресових ситуаціях
Збалансований раціон Вас та Ваших дітей з мінімальними затратами та зусиллями в особливих ситуаціях - цілком можливий! Дозвольте поділитись кількома порадами:
Дієтолог Ольга Безугла наголошує, що стресова ситуація та зміна звичного харчування можуть призвести до зростання захворюваності, зниження імунітету, підвищення сприйнятливості до інфекцій!
Збалансувати раціон мінімальними затратами та зусиллями можна! Варто лише пам’ятати декілька порад:
- Коли ми споживаємо продукти однієї групи, наприклад лише вуглеводи, то насичення є меншим. Коли доповнюємо нашу тарілку окрім вуглеводів, по можливості, білком і овочами + жирами, то насичення вище, а це значить, що наступне почуття голоду виникне значно пізніше.
- Віддавайте перевагу продуктам тривалого зберігання, а також із відсутністю спеціальних умов зберігання.
- Вуглеводи – найдоступніше джерело енергії. Беріть їх із круп, крохмалистих овочів, хліба, макаронів. За можливістю чередуйте їх та обирайте цільнозернові.
- Доповнюйте вуглеводи джерелами білку – м'ясо, сир, яйця. Альтернатива – м'ясні та рибні консерви або рослинний білок – бобові, сочевиця, квасоля (підійдуть і консервовані).
- Потребу в клітковині можна закривати за рахунок споживання доступних овочей: капуста білокачанна, заморозки, квашені чи консервовані овочі. Зверніть увагу на суху морську капусту, її можна замочити і додавати в салати – це відмінне джерело йоду.
- Щоб отримати більше енергії в раціон додавайте жири. Зараз це не авокадо та оливки, а наприклад, горіхи та рослинна олія (джерело вітаміну А, D, Е, фолієвої кислоти), насіння, сало.
Їжу обираємо з усього можливого. Орієнтуємося за наявності навколо, в магазинах (якщо вони відкриті), у підвалах, у рідних.
Всі рекомендації не стосуються тих ситуацій, коли немає доступу до їжі.
Бережіть себе! Здоров’я Вам та Вашій родині!