Раціон після пологів: що можна їсти мамі, яка годує
Скласти меню молода мама може самостійно, спираючись на свої відчуття, потреби та ритм життя. Наведемо кілька корисних рекомендацій.
Перші дні після пологів
Рекомендується пісна дієта, оскільки організм відновлюється після пологів. Краще не навантажувати шлунок і кишківник, не пити багато води через набряклість. Раціон варто складати на основі «зеленого» списку (нежирні види м’яса, овочі, фрукти, будь-які каші та злаки, крім пшона), вживаючи продукти маленькими порціями.
Перший місяць
Поки триває адаптація мами та малюка до нового розкладу і відбувається налагодження графіка ГВ, беремо на озброєння «зелений» список і мініпорції продуктів із «жовтого» (яйця, сир, бобові, жирна риба). Це пробний період, коли ви можете зрозуміти, які продукти оптимальні конкретно для вас.
3 місяці
Графік налагоджений, дитина міцніє і росте. Можна урізноманітнити раціон і готувати страви з інгредієнтами із «зеленого» і «жовтого» списків. Обмежуємо експерименти з новими продуктами, потроху куштуємо солодощі, шоколад, цитрусові та інші алергени.
5 місяців
Спробуйте урізноманітнити раціон продуктами, які вводять як перший прикорм: тоді малюк через грудне молоко познайомиться з їхнім смаком. Можна приправляти страви спеціями, до яких ви звикли. Наприклад, використовуйте орегано, базилік, чебрець, часник.
6 місяців
У пів року, за рекомендацією ВООЗ, починають вводити прикорм. Також у цей період можна послабити обмеження, пробувати нові продукти в невеликій кількості. Зазвичай до шестимісячного віку мами шляхом проб уже добре знають, що можна вживати, а що ні.