Холестирин: види та важливість спостерігання за його показниками
"Знайомство" з холестирином - те, що варто знати всім!
Холестерин – це жироподібна речовина, яку ми отримуємо з двох джерел: споживаємо із тваринною їжею та синтезуємо в нашій печінці.
Зазвичай холестерин умовно поділяють на «хороший» та «поганий»:
- Ліпопротеїни високої щільності, відомі як «хороший» холестерин;
- Ліпопротеїни низької щільності, відомі як «поганий» холестерин.
Для нашого організму важливо, аби показники були в балансі і не підвищувалися. Бо високий рівень холестерину збільшує ризики атеросклерозу, серцевого нападу, ішемічної хвороби серця та інсульту.
Аналіз на визначення холестерину дорослим треба робити кожні 4-6 років. Людям із груп ризику – є діагностовані хвороби серця, хронічні запальні процеси, надмірна вага чи діабет – цей показник варто перевіряти значно частіше.
Дізнатися рівень свого холестерину можна у свого лікаря – сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Потрібно відстежувати свої показники й за потреби вживати заходів для зниження високого рівня холестерину!
Зберігайте собі та діліться нашою інфографікою з порадами для підтримки здорового балансу холестерину.