Що таке ботулізм?
Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Давайте дізнаємось дещо більше, щоб вберегтися від подібних захворювань
Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби
- м'ясних та грибних консерв
- консервів домашнього виробництва
- якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином якщо сумніваєтесь у якості продуктів
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Серед cимптомів ботулізму зустрічаються:
- порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети
- сильно виражена сухість у роті
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає)
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість
- запаморочення
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп)
- ураження м’язів шиї та кінцівок
При перших же симптомах варто звертатися до лікаря! Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, а у більшості випадків – введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін)!