Кальцій: що їсти, щоб бути сильнішим
Кальцій входить до складу кісток і зубів. Це – молекула, завдяки якій клітина передає сигнали всередині себе. Без кальцію м’язи не можуть скорочуватися
Якщо в раціоні кальцію бракує, або він погано засвоюється через нестачу вітаміну D, то його рівень в крові не зміниться, але при цьому кістки втратять частину мінералів.
Кальцій можна шукати в молоці, йогурті та кефірі, твердому сирі, а також горіхах і різних видах капусти. В 200-грамовій склянці молока чи йогурта – 300 мг кальцію, але засвоїться лише 10% від денної норми. Тож треба шукати інші джерела. Ними можуть бути тверді сири: чеддер, пармезан.
Також кальцій присутній в цвітній, пекінській капусті чи броколі. Вміст кальцію в них невисокий, але засвоюється він на 50-60%. Капуста малокалорійна і її можна з’їсти понад 100 грамів за раз. Щоб спожити кількість кальцію, співставну з його вмістом в склянці молока, треба з’їсти 250 грамів листкової капусти, 40 грамів твердого сиру, 80 грамів пекінської капусти чи листової гірчиці, чи 240 грамів соєвого сиру тофу, збагаченого кальцієм.
Кальцію багато також у рибі, яку ми їмо з кістками, як-от сардинах. 100 грамів такої риби покривають денну потребу в кальції на третину.
Звісно, рахувати все, що їмо, і що з цього засвоюється – складно. Але жоден продукт не може повністю компенсувати нашу денну потребу в кальції, тому потрібно харчуватися різноманітно і збалансовано.